1. Начало
  2. Здраве и грижа за теб
  3. Здравословното хранене и картофите - изключително богати на нишесте

Желаеш ли да бъдем заедно и в социалните мрежи?

0
0
0
0

Здравословното хранене и картофите - изключително богати на нишесте

Какво знаем за картифите и здравословни ли са те - защо ни насищат толкова бързо?

145 прегледа 3 минути време за прочитане

Здравословното хранене е важна част от ежедневието и живота ни. То в никакъв случай не е средство, единствено да поддържаме тялото си в добър външен вид, но най-вече е средство, което ни помага да сме по-здрави. Само така, всеки един продукт днес може да бъде поставен под лупа и да бъде наречен нездравословен, което е малко крайно – но все пак здравето е най-важно! Интересен хранителен продукт са картофите. Те са зеленчук, който засища глада, но пък са изключително богати на нишесте. Освен това често пъти се предпочитат приготвени неподходящо (пържени), което още повече поставя под съмнения тяхната полезност в едно здравословно меню. Но все пак, нека видим, какво знаем за картофите!

Здравословното хранене и ролята на картофите в него

Така, картофите са известни, като храната на простолюдието, тоест бедните. Те са достъпни, засищащи и консумацията им в световен мащаб е изключително голяма. Ако бъдем точни, годишно по света всеки човек, изяжда около 30 килограма картофи. Това за страни, като САЩ е двойно по-голямо количество на глава от населението. В Америка всеки човек изяжда годишно поне около 60 килограма картофи, а у нас консумацията варира от 30 до 40 килограма. Но здравословно ли е всичко това, както се запитахме преди малко? Повечето специалисти по хранене не смятат картофа за здравословен зеленчук, защото въглехидратите в него са изключително много и наситени.

Научно казано, картофите имат висок гликемичен индекс! Какво означава това? Те са храна, която е изцяло от типа на бързо усвоените въглехидрати, затова и така рязко покачват нивата на инсулин в кръвта ни. След рязкото скачане имаме рязък спад, което никак не е здравословно за организма ни и обмяната на веществата в него.

Според застъпниците на здравословното хранене, една порция картофи е равносилна на кутия газирана напитка или пакет желирани бонбони! Яденето на картофи, предизвиква бързо засищане, но и толкова бързо огладняване след това. Затова диетата с картофи е силно съмнителна откъм здравословен метод за сваляне на тегло.

Дългосрочния прекомерен прием на картофи увеличава многократно риска от поява на диабет, затлъстяване, както и сърдечно-съдови проблеми. Затова, за да се храните здравословно не изключвайте картофите от менюто си, но много внимавайте с тях. Предимно ги варете и печете, като ги хапвате на малки порции и така здравословното хранене ще е налице.

Автор на публикацията

Десислав Динчев